Ohana…

Gepubliceerd op 15 Dec, 2023

Wat in jou leeft, leeft ook in mij & wat in mij leeft, leeft ook in jou… We zijn immers met alles en iedereen verbonden. We zijn Ohana (familie) met iedereen en alles om ons heen. Hierover had ik een kukakuka (gesprek) met Kumu Pa’a Nālani.
Hoe blijf ik in Aloha in turbulente tijden? Dat is de hana (het werk), keer op keer, laag voor laag

– Want ja, als alles verbonden is met elkaar, dan is ook ECHT ALLES verbonden met elkaar-  En hoe verhoud ik mij daar dan toe in het geheel?

Wat is waarheid, tot hoever gaat en hoe blijf ik in compassie, wat is het goede…en hoe blijf ik in Aloha kekahi i kekahi (onvoorwaardelijke liefde voor alles en iedereen). Zomaar wat overpeinzingen die mij de laatste tijd bezig houden. Op sommige van deze overpeinzingen weten we van nature allang het antwoord, maar we wijken af van ‘de waarheid’ door overtuigingen, conditioneringen, zogenaamd eigenbelang, denken en leven vanuit afgescheidenheid etc

Dit vraagt verantwoording oppakken, je uitspreken wanneer je onrechtvaardigheid hoort of ziet, binnen je eigen kring, in de maatschappij en in de wereld….vanuit Aloha. En dit vraagt ook Aloha hebben voor jezelf,  ‘zorgen voor jezelf’. De pohaku’s (stenen/emotionele bagage) (h)erkennen (aangaan en loslaten) Want wat in mij leeft, leeft in jou en vice versa…  Door te kijken naar en het doorvoelen van je eigen pohaku’s en daarin ook je verantwoording op te pakken draag je automatisch bij aan het geheel.

Maar ook door stil te staan wat jij wenst voor onze Ohana (ALLES EN IEDEREEN is Ohana! Laat die maar eens bezinken) Keer op keer denken en handelen vanuit verbondenheid hoort ook bij de hana; afgescheidenheid bestaat immers niet
‘Wat u niet wilt dat u geschied, doe dat ook een ander niet…’ (& wat u niet wil dat een ander geschied, doe dat ook uzelf niet’) zit daar voor mij ook in verweven. Dit zijn geen kleine thema’s en ze confronteren me, dagen me uit, nodigen uit tot introspectie, blazen me soms omver, laten me vallen en opstaan. Het hoort allemaal bij de innerlijke hana (werk).

De vraag is: Wat wil ik & wat wil jij bijdragen aan het geheel: voor onszelf en daarmee tevens voor de ander? (En vice versa!)

Maak een afspraak

Maak een afspraak bij Praktijk Met Zachte Kracht in Veere, Zeeland.